Ezels zijn van nature woestijndieren, die de hele dag op pad zijn op een droge, harde ondergrond in een dorre omgeving. Ze peuzelen hier een takje en daar een blaadje. Onze Nederlandse weilanden geven ezels te veel en te rijk gras. Professioneel bekapper Claire Visser is gespecialiseerd in ezelhoeven en adviseert voor een goede hoefverzorging van de ezel ook over voeding en huisvesting.

“Soms als ik aan het bekappen ben, staat de rest van de ezels gezellig om me heen,” vertelt ezelbekapper Claire Visser. “Ze willen alles volgen, zijn heel nieuwsgierig.” Daarnaast zijn ezels trouw, loyaal en gek op aandacht. Slim zijn ze ook. “Het gebeurt regelmatig als ik met mijn bus kom aanrijden, dat de ezels gaan balken. Ze herkennen gewoon mijn bus”, lacht Claire.  Het is duidelijk, behalve bekapper is Claire ook ezelliefhebber.

Naast het bekappen van ezelhoeven adviseert Claire ook vaak. Ze ziet veel ezelliefde bij eigenaren, maar ook nog veel onwetendheid. “Houd je ezel samen met minimaal één andere ezel, want het zijn groepsdieren. Bijvoorbeeld een paard als maatje voor een ezel is geen alternatief. Niet voor de ezel en niet voor het paard. Ze verstaan elkaar niet, paardentaal en ezeltaal is echt anders”, legt Claire uit. Ze somt nog een aantal verschillen op: “De voedings- en huisvestingsbehoefte is anders en de stofwisseling bij een ezel is sneller.” Een ander verschil tussen paarden en ezels zijn de hoeven. Een ezelhoef groeit langzamer dan een paardenhoef en ook uitwendig zijn er verschillen. De ezelhoef is smaller en u-vormig, de straal is breder en korter. Ook staat de ezel wat steiler. Vanwege alle verschillen raadt Claire ezeleigenaren om een goede ezelbekapper te zoeken. “Het bekappen van ezelhoeven is echt anders dan van paardenhoeven.”

 

Rantsoen cruciaal bij hoefverzorging ezel

Een goed rantsoen is echt van belang voor een gezonde ezel en gezonde hoeven. “Zo’n 90% van de hoefproblemen wordt veroorzaakt door voedingsfouten”, stelt Claire. Een goed ezelrantsoen bevat veel vezels en is laag in suiker. Dat betekent dat een ezel eigenlijk zo  min mogelijk de wei op moet. “Ik zie nog vaak ezels die dag en nacht in de wei staan en dus te dik zijn”, vertelt Claire. Bij het juiste rantsoen blijft de ezel en zijn hoeven in goede conditie. Claire adviseert gerstestro als ruwvoer voor ezels, eventueel gemengd met wat hooi. Voeren uit een hooinet kan een toevoeging zijn, het dier is dan langer bezig met eten. Voor de oudere ezel is bietenpulp heel geschikt, want ook dat is vezelrijk en heeft een laag suikergehalte.

 

Juiste huisvesting draagt bij aan hoefverzorging

Behalve een goed rantsoen is ook de huisvesting van belang. “Wilde ezels lopen zo’n 25 kilometer per dag”, vertelt Claire. “Dat zit bij onze ezels nog steeds ingebakken. Dus geef ezels de ruimte om aan die broodnodige beweging te komen.”  Ook de ondergrond is van belang, een zandvlakte of bestrating is beter dan een (nat) weiland, daar slijten de hoeven te weinig. Een schuilstal is nodig, omdat de vacht van ezels waterdoorlatend is, waardoor de regen echt tot op de huid doordringt.

Claire heeft haar eigen kleine kudde met ezels, muildieren en paarden. De dieren hebben de beschikking over een track met verschillende ondergronden: zand, schelpen en puin. Die verschillende ondergronden dragen bij aan een natuurlijke slijtage van de hoeven. “Mijn dieren gaan nooit het gras op”, meldt Claire. Verder hebben haar dieren een zandvlakte en een ruime schuilstal met een betonvloer. Een droge ondergrond in de stal is belangrijk voor ezelhoeven.

 

Hoefverzorging ezel: houd rekening met vochtgevoeligheid

De afgelopen, droge zomer was voor ezels en hun hoeven een feestje, maar met de natte herfst begint de ellende voor veel ezelhoeven. “Een ezelhoef zuigt zich vol als een spons”, legt Claire uit. En dat geeft in het natte, Nederlandse weer veel hoefproblemen. “Dit is echt het seizoen van de hoefzweren en schimmelinfecties”, geeft de bekapper aan. Ze ziet ook hoefrot (ook wel rotstraal) en white line disease met enige regelmaat. Een hoefaandoening die vaak voorkomt bij ezels is hoefbevangenheid, een sluipmoordenaar van jewelste. Het kan echt van de een op de andere dag optreden, is Claires ervaring. Een verkeerd dieet is altijd de oorzaak, vaak in combinatie met andere oorzaken (zie kader). Oudere ezels lijken vaker het slachtoffer, omdat hun voedingsopname en spijsvertering langzamer is en minder efficiënt.

 

Hoefverzorging ezel: controle en bekappen

Als de voeding en huisvesting op orde zijn, bestaat de hoefverzorging uit regelmatige controle op problemen en laten bekappen. Claire raadt aan om twee keer per week de hoeven te controleren. “Even met de hoevenkrabber erdoor en kijken of alles in orde is. Geen losse hoornwand of een steentje in de hoef, dat soort dingen.” Naast deze controle is elke acht tot tien weken bekappen voldoende voor een gezonde ezel met een goed rantsoen. Te lange tijd tussen bekapbeurten kan leiden tot vervormde en pijnlijke hoeven. In extreme gevallen zal het dier hierdoor niet meer kunnen lopen en alleen nog maar willen liggen.

Meer info: ezelbekapper.nl en hoefzorg.nl 

 

Dit is een gedeelte uit het artikel uit Boerenvee nr. 6. Wil je het hele artikel lezen? Neem dan een (proef)abonnement. Vermeld in het opmerkingenveld dat je nummer 6 van 2022 als eerste nummer wil ontvangen.