In de vrije natuur geldt een evenwicht tussen de groei van nagels, hoeven en klauwen en de slijtage ervan. Zodra dit evenwicht wordt verstoord is verzorging noodzakelijk. Zo ook bij onze varkens. Varkens die voldoende beweging krijgen op een deels verharde bodem kunnen vaak zonder klauwverzorging. Maar voor overige varkens en varkens met afwijkende pootstanden is regelmatig bekappen vaak wel nodig. Doen we dat zelf of besteden we het uit?  

Bij varkens die beschikken over een deels verharde uitloop, bijvoorbeeld omdat de voerplaats is verhard met beton of tegels slijten de klauwen vaak voldoende. Dit is niet het geval bij (mini-)varkens die in huis worden gehouden of die alleen maar op een zachte ondergrond lopen. Buitenvarkens die veel in de nattigheid staan, krijgen zachtere en daardoor zwakkere klauwen die gevoeliger zijn voor beschadigingen, schimmels en bacteriële infecties. Bij kleine rassen, zoals minivarkens, microvarkens en hangbuikvarkens, komen vaak afwijkende pootstanden voor waardoor de klauwen ongelijk afslijten. In al deze gevallen moet er regelmatig onderhoud plaatsvinden. Een handige varkenshouder kan dit misschien zelf, maar er zijn ook professionele klauwverzorgers of dierenartsen die dit klusje voor je doen.

Krijsen

Er zijn altijd varkens die zich blijven verzetten en dan heeft volhouden geen enkele zin. Dan is een professional een goede optie. Gespecialiseerd varkensdierenarts Gerard van Eijden legt uit waarom sederen bij minivarkens vaak geen goede optie is. “De verdovingsvloeistof moet intramusculair worden toegediend, dus in de spier. Minivarkens zijn vaak zo vet dat alleen injecteren in het vetweefsel mogelijk is en dat zorgt voor een onvoorspelbaar effect van de verdoving. In onze praktijk geven we dan liever de voorkeur aan de neusstrop om het dier te fixeren. Het dier zal even flink krijsen, maar loopt direct na de behandeling weer vrolijk weg zonder gevolgen.”

De klauwmevrouw

Ragnhild Diepens uit Rotterdam was tien jaar geleden op zoek naar iemand om de klauwen van haar minivarkens Paps en Mams te bekappen.“Ik ontdekte dat ik alleen bij dierenartsen terecht kon die de varkens eerst onder narcose wilden brengen. Dat moet ook zonder verdoving kunnen, dacht ik en ik ging me verdiepen in de klauwverzorging om zelf mijn varkens te kunnen behandelen.”

Flip the pig

“In de Verenigde Staten vond ik een professionele klauwverzorger voor varkens die al haar kennis en kunde met mij wilde delen.” Deze Emily Mohring uit Texas ontwikkelde de ‘Mohr-method’, beter bekend als ‘flip the pig’, waarbij het varken met een soort judo-worp op zijn rug gelegd wordt. Ragnhild liet Emily overkomen en leerde onder andere deze methode toepassen. “Als het even kan gebruik ik deze methode. Alleen bij zwaardere varkens, zo boven de 140 kilo, lukt dat niet meer. Daarnaast zijn er ook altijd wel varkens die zich blijven verzetten.”

Ragnhild heeft nu haar goedlopende bedrijf ‘De Klauwmevrouw’ waar ze klauwen bekapt van varkens, maar ook gebitcontrole uitvoert en een gezondheidscheck. Ze is ook zelfbenoemd ‘varkoloog’.  Zij staat houders van minivarkens bij met raad en daad bij. Ze geeft advies, coaching, workshops en webinars over het houden van deze dieren.

Boerenvee mocht de klauwbehandeling van varken Ollie bijwonen. Benieuwd hoe dat gaat? Neem dan een (proef)abonnement en vermeld in het opmerkingenvak dat je Boerenvee nummer 4 als eerste nummer wil ontvangen. 

Meer informatie vind je op www.klauwmevrouw.nl

 

Tekst en foto: Hans Krudde